Hoppa till sidans innehåll

VÄLKOMMEN TILL KLUBBEN


 

Barn- och ungdomsverksamhet i IFK Skövde skidklubb 

 

Välkommen som deltagare i vår barn- och ungdomsverksamhet. Detta informationsblad beskriver kort hur vi bedriver vår verksamhet och innehåller även en del matnyttig information som är bra att känna till. Syftet är att ni skall känna er välkomna och att ni skall få insikt i hur ett år i skidklubben ser ut. 

 

För barn som vill delta i barn- och ungdomsträningar, ställer vi krav på medlemskap. Det går dock bra med ett "prova-på" tillfälle. För information om medlemskap besök IFK Skövde Skidklubbs hemsida. 

 

När medlemskap tecknas godkänner ni att bilder publiceras på exempelvis hemsida eller i sociala medier, om ni inte önskar detta kontaktar ni någon i styrelsen eller i tränargruppen. 

 

Träning 

Träningsverksamheten i klubben är uppdelad i följande grupper: 

 

Detta är den indelning vi normalt håller oss till. Beroende på åkarnas utveckling och förmåga brukar vi dela upp grupperna för att så gott det går anpassa till var och ens förmåga. Det är viktigt i vår verksamhet att alla känner tillhörighet till gruppen och att vi tillsammans skapar en bra klubbkänsla. De första gångerna som ert barn är med på våra träningar vill vi att ni finns tillgängliga i närheten för att kunna hjälpa till om det behövs. 

 

Under både barmarkssäsong och snösäsong håller vi två gemensamma träningspass/vecka. För ungdomsgruppen tillkommer ytterligare träningspass.  

 

Håll koll i kalendern och på Facebook för att se när barn-/ungdomsträningen är. Så snart du blivit medlem kan du också gå med i en eller flera av våra SMS-grupper. En hel del information inför träning och tävling lämnas den vägen. 

 

Föräldrar är alltid välkomna att delta på våra träningar och det brukar vara uppskattat. Klubben använder sig av föräldrar som ledare för barn- och ungdomsträningen och försöker se till att alla ledare får gå ledarutbildning via skidförbundet. Klubben strävar efter delat ledarskap och därför är det bra ju fler föräldrar som hjälps åt.  

 

All träning bedrivs enligt Riksidrottsförbundets riktlinjer om en trygg och säker miljö för barn och ungdomar. 

 

Beskrivningen nedan vänder sig främst till grupperna 9 år och uppåt. 

 

Barmarkssäsong 

 

För de som är intresserade och som kanske inte har någon sommaridrott som pockar på uppmärksamhet brukar vi köra viss organiserad barmarksträning redan under våren. Den huvudsakliga uppstarten brukar ske ungefär i samband med skolstarten efter sommarlovet. 

 

Fram till mörker och väder sätter stopp (brukar vara någon vecka in i oktober), är det främst rullskidor som gäller. Vi kör på cykelbanor och parkeringsytor där rullskidåkning är lämpligt. Perioden från mitten av oktober till och med att vi får snö är det stavgång, löpning, rörlighet, styrka etc som är i fokus. För gruppen 9-12 är ambitionen att under denna period köra ett av veckans pass inne i gymnastiksal och ett ute på Billingens fritidsområde. De äldre ungdomarna kör vissa av passen på gym under denna period. 

 

Snösäsong 

 

Så fort vädret tillåter går vi över till träning med skidor under fötterna. Vi samlas då vid skidstadion på Billingen. Vi tränar både på klassisk och fri teknik. Det anges i kalendern vad som gäller vid respektive pass.  

 

Tävlingar 

 

Vi uppmuntrar våra barn och ungdomar att delta i tävlingar men det är inget krav. För att ”träna” på att tävla brukar vi anordna någon träningstävling i samband med ett träningspass.  

 

Tävlingen Björnjakten i Älvdalen är klubbens officiella tävlingsstart för säsongen. På just den här tävlingen står klubben för anmälningsavgiften i samtliga klasser. Tävlingen genomförs i regel andra helgen i december. 

 

I närområdet inleds oftast tävlingssäsongen i mellandagarna med Konstsnöracet som genomförs på Billingen. Lämpliga nybörjartävlingar i vårt närområde är t.ex. Hellidsloppet i Tidaholm och Istrumskidan. 

 

Den största ungdomstävlingen i vårt närområde är Tour de Mösseberg som är en tvådagarstävling i Falköping. Tour de Mösseberg öppnar sin anmälan den 11/11 kl 11 och här brukar det gälla att hänga på låset om man vill ha en av de 500 startplatserna då det är en mycket populär tävling. 

 

Västgötacupen anordnas inom Västergötlands skidförbund. Det är en serietävling där resultaten från tävlingarna i Västergötland räknas in. Prisutdelning i Västgötacupen sker i samband med Västgötaavslutningen som är en rolig tävling med maskeradtema. 

 

Anmälan till tävling gör varje åkare individuellt. Man anmäler sig via Svenska Skidförbundets tävlingskalender. För att anmäla sig krävs en klubbspecifik kod, i vårt fall är koden ifk2009.  

 

Klubben betalar anmälningsavgifter för barn och ungdom upp till junior på skidtävlingar inom Västergötland, till Björnjakten i Älvdalen samt ytterligare två tävlingar utanför distriktet. Tänk på att vara noggrann med vilken klass den tävlande ska starta i.  Så här står det i Skidförbundets Tävlingsregler, Allmänna bestämmelser: ”Tävlande tillhör viss åldersgrupp under tävlingssäsong utifrån vad vederbörande fyller under kalenderåret som tävlingssäsongen slutar i.  

 

Exempel: Tävlande som fyller 15 år under kalenderåret 1/1 - 31/12 2017 tävlar i klassen 15 år fr.o.m. 1/7 2016”. 

 

Barn och ungdomar upp till junior får låna tävlingsställ, de ska lämnas tillbaka i slutet av säsongen och sedan får man låna på nytt kommande säsong. Tävlingsställen skall endast användas på tävling, inte på träning. 

 

Läger 

 

Inom klubben tar vi beslut från år till år gällande vilka träningsläger som skall anordnas. Vanligtvis brukar vi anordna ett barmarksläger i Skövde i början av september. Vi bjuder då in deltagare från andra klubbar i Västergötland. Vi brukar även åka på ett snöläger till skidtunneln i Torsby, detta brukar ske tidigt i november.  

 

För de ungdomar som åker i klasserna 13 år och uppåt ordnas även träningsläger i Västergötlands Skidförbunds regi med syfte att ta fram ett Västgötalag till ICA-cup H/D 13-14 och Folksam-cup H/D 15-16. 

 

Utrustning 

 

När det gäller utrustning så är det svårt att bortse från att längdskidåkning är en sport som kräver en del utrustning men det går att börja med ganska enkel utrustning som man sedan bygger på i takt med att intresset förhoppningsvis ökar. Ett bra tips är också att höra sig för med andra föräldrar i klubben om det är någon som har begagnad utrustning att sälja. Vår grundläggande rekommendation när det gäller utrustning är följande: 

 

Barmarksträningar 

 

Ta med skidgångstavar och gärna vätskebälte. Torr tröja för ombyte rekommenderas till varje träningspass. 

 

Om det står rullskidor på schemat så finns det några par rullskidor för utlåning, tanken med dessa är att de skall kunna användas av nya åkare några gånger i början tills man har känt av att detta är något man vill fortsätta med och då skaffa egna. Fördelen med rullskidor är att man inte växer ur dom så fort. Ett och samma par fungerar under många år och för ett stort viktspann. När det gäller rullskidor finns det olika varianter för klassisk- och fristil, initialt räcker det med ett par klassiska som man även använder när det är fristil på schemat.  Egna stavar måste man ha med, de bör ha rullskidspets (samma stavar som på snö men man byter spetsen). Här är det bra att ha olika stavar beroende på om det är klassiskt eller fristil. Stavar för klassisk åkning skall räcka upp till axelhöjd på åkaren och fristilsstavarna skall vara ca 10 cm längre. När det gäller pjäxor så använder man samma pjäxor till rullskidor som till sina vanliga skidor. Hjälm, reflexväst och skyddsglasögon är ett krav. 

 

Snöträningar 

 

Som nybörjare och i den yngre gruppen klarar man sig på ett par klassiska skidor som man håller rena från fästvalla när fristil står på schemat. När man börjar bli lite mer driven som åkare är det bra om man även har ett par skidor för fristil. Stavar behöver man ha två par, ett för klassiskt och ett för fristil. När det gäller pjäxor så fungerar det utmärkt med en bra kombipjäxa. 

 

När träningen startar skall skidorna vara vallade och klara att användas. Klubben tillhandahåller fästvalla inför gemensamma träningar (för barn och ungdomar). Om du väljer att valla barnens skidor i vallaboden måste du komma i god tid, det är ibland många skidor som skall blir klara. Är du osäker på vallning för fäste så ta gärna hjälp av någon ledare eller någon annan förälder i gruppen. Ett sätt att få råd är att fråga om vallatips via SMS-gruppen. Vi brukar också hålla vallningskurser för föräldrar vid något eller några tillfällen varje säsong. 

 

Klubbkläder 

 

Vi har snygga klubbkläder som går att beställa via en webbshop. Information om när det går att beställa kommer via nyhetsbrev och i Facebookflödet.  

 

Rabatter/förmåner 

 

Klubben arbetar kontinuerligt med att få fram bra erbjudanden till sina medlemmar genom olika sponsorer. I dagsläget har klubben bl.a. avtal med Träningskonsulten i Skövde. 

 

”Klubbjobb” 

 

För att föreningens verksamhet skall fungera är vi beroende av att alla medlemmar hjälper till. De föräldrar som har barn och ungdomar i någon av våra träningsgrupper förväntas ställa upp och hjälpa till vid de arrangemang som skidklubben anordnar. Det är t.ex. Billingehusloppet på hösten och några skidtävlingar under vintern. Det brukar vara bra tillfällen att lära känna andra medlemmar och vid arrangemangen bjuds du på enklare lunch och kaffe och vi brukar ha riktigt trevligt tillsammans. Hjälp behövs också vid de läger vi anordnar för barnen, alla medlemmar i både IFK Skövde skidor och i IF Hagen tjänstgör också enligt ett rullande schema som spårvärdar på berget. 

 

                                     Välkomst Informationsbrev.pdf

Uppdaterad: 16 APR 2020 18:34 Skribent: Magnus Ramsin
E-post: Adressen Gömd

ifk_bli_medlem 


  info integritet

 

Huvudsponsorer

LogoCementa

 

Stödsponsorer:

  

 

 

 

Veckans besökare  

Totalt antal besökare  

 

Postadress:
IFK Skövde SK - Skidor
Magnus Ramsin, Ödegårdsvägen 14
53273 Varnhem

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@ifkskovde-skidk...

Se all info